Savon Miekan Puistotreeneissä katanaa

Sigi Forgen katanoita, Kuva Kiia Aura.

Kesällä 2024 palaamme katanan pariin, joka silloin tällöin tunnetaan puhekielessä yleistetysti pelkistäen samuraimiekkana. Japaniksi ‘katana’ tarkoittaa yksinkertaisesti ‘miekkaa’, joten tarkalleen ottaen miekkailemme daitolla. Dai = pitkä, to = miekka. Eli japanilaisittain aseen nimi on ‘pitkä miekka’, mutta kuten kaikkialla maailmassa, aikalaiset saattoivat hyvin kutsua vain miekkaa miekaksi, ja tarkensivat etuliitteellä onko kyse lyhyestä, pitkästä vai erittäin suuresta miekasta. Vaikka kesällä harjoittelemamme miekka jakaakin nimensä eurooppalaisen kaimansa pitkämiekan kanssa, on sillä täysin oma luonteensa johtuen sen vain yhdestä leikkaavasta terästä, kapeammasta käsien suojauksesta ja terän kaarevuudesta. Katanalla miekkailu on varovaisuuden ja uskalluksen tasapainon etsimistä tiellä jota on kuljettava Musashin sanoin päättäväisin ja vahvoin askelin.

Miyamoto Musashi (1584-1645)

Lähteenä meillä toimiikin Miyamoto Musashin tuotanto 1600-luvun alkupuoliskolta, pääosin hänen juuri ennen kuolemaansa kirjoittamansa Go rin no sho (eng. Book of Five Rings, suom. Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys). Lähde itsessään on kuvaton ja vähäsanainen, joten tulkintaa tukevat ristiinvertailut muun muassa Yagyu Munenorin ja Yamamoto Kansuken kirjoituksiin. Japanilaiset lähteet 1500- ja 1600-luvuilta keskittyvät pääosin opettamaan periaatteita suorien tekniikoiden sijaan. Valtaosa lähteistä antaa periaatteen esimerkkimuodossa, ja yleinen ajattelutapa aikana oli, että hyvä tekniikka voidaan toteuttaa millä tahansa aseella ja suorittaa yleensä myös lähes millä tahansa ajoituksella. Musashi, Kansuke ja Munenori kaikki jossain muodossa toteavat, että osaat periaatteen vasta kun luot sen toteutuksesta oman toimivan versiosi. Japanilaisten 1500- ja 1600-lukujen lähteiden opiskelu on siis yhtälailla lähteen seuraamista kuin myös sen tutkimista. Näistä johtuen ei ole yhtä tai kahta oikeaa tapaa tehdä jokin, jos se toimii. Lähteet painottavat loputonta harjoittelua ja käytännössä testaamista teorian lukemisen yli, joskus jopa pilkaten sellaista opiskelua jossa et käytä miekkaa lähdettä lukiessasi.

Opiskelemme siis kesän aikana katanalla (daitolla) miekkailun perusteita ja tärkeimpiä periaatteita vahvasti käytännössä oppimisen kautta. Tähän harjoittelutyökaluina käytämme Sigi Forgen treenikatanoita, sekä puisia ja synteettisiä bokkeneita.

Ilmoittaudu mukaan Puistotreeneihin!

Kesän -24 Puistotreenit

Maksut ja Ikärajat

Kesäkauden treenimaksu on seuran jäsenille on 15€ / kokokesä. Seuran ulkopuolisille 35€ koko kesä (sisältää seuran jäsenyyden vuoden loppuun). Maksu eräpäivä on 1.6.2023. Katso maksuohjeet Maksut-sivulta. Muista maksaa treenimaksu ajallaan!
Ikärajat: K18, huoltajan luvalla K15, huoltajan kanssa K14.

Lisätietoja Savon Miekan toiminnasta:

Mika Vesterinen 0503499563 (WhatsApp, Signal, txt)

Leave a comment