Dussack (Liechtenauer trad.)

dav

Kuva: Paula Vesterinen.

 1400-1500-luvun tyylin dussack oli yleensä tehty puusta ja nahkasta ja lähinnä harjoitusase oppeinaan vanhemmat messer-opit.

Dussack tuli vakavissaan messer-harjoituksiin oheisvälineeksi vuoden 2016 alusta lähtien. Varsinaisia Dussack-oppeja emme erikseen treenaa, koska ne ovat samaa oppia käytössä olevien messer-lähteiden kanssa, mutta käytämme Dussackeja messer-treenaamisen apuvälineenä.

IMG_20180601_200058(1)

Kuva: Mika Vesterinen.

Dussack-treeneissä on välineinä ollut Spesin synteettisiä messereitä, puumessereitä ja ja teräsmessereitä. Ensimmäiset autenttiset puusta ja nahkasta tehdyt dussackit saatiin Savoon maaliskuun lopulla 2016. Sen verran harvinaisia ovat nämä välineet olleet, että 18 kappaleen tilauksella Suomen dussack-kanta nelinkertaistui. Aikaisemmin aitoja dussackeja on ollut käytössä ilmeisesti vain Grieswarttilla Helsingissä.

Syksyllä 2018 seuran jäsenet tekivät nahka dussackien yhteistilauksen, joka johtanee pidemällä tähtäimellä siihen,että nahkaiset dussackin syrjäyttävät synteettiset harjoitusvälineenä.

Nahkainen dussack mahdollistaa nopeatempoisen miekkailutreenin vähäisellä suojavarustuksella ja on erinomainen välinen etäisyyden hallinnan, liikkumisen väistöjen ja hämäyksien harjoitteluun.

dussackit 2016-04-03 003

Savon ensimmäiset Dussackit.

Synteettisiä Spessin dussackeja (kuva: Jenna Kallio).