Dussack (Liechtenauer trad.)

IMG_20200825_230846

 1400-1500-luvun tyylin dussack oli yleensä tehty puusta ja nahkasta ja lähinnä harjoitusase oppeinaan vanhemmat messer-opit.

Dussack tuli vakavissaan messer-harjoituksiin oheisvälineeksi vuoden 2016 alusta lähtien. Dussackeja käytetään messer-treenaamisen apuvälineenä ja ohessa treenataan Joachim Meyerin dussack oppeja.

Dussack-treeneissä on välineinä ollut alussa Spesin synteettisiä messereitä, puumessereitä ja ja teräsmessereitä. Ensimmäiset autenttiset puusta ja nahkasta tehdyt dussackit saatiin Savoon maaliskuun lopulla 2016. Sen verran harvinaisia ovat nämä välineet olleet, että tuon 18 kappaleen tilauksella Suomen dussack-kanta nelinkertaistui. Aikaisemmin aitoja dussackeja on ollut käytössä ilmeisesti vain Grieswarttilla Helsingissä.

Syksyllä 2018 seuran jäsenet tekivät nahka dussackien yhteistilauksen, joka johtanee pidemällä tähtäimellä siihen, että nahkaiset dussackin syrjäyttävät synteettiset harjoitusvälineenä kokonaan.

Nahkainen dussack mahdollistaa nopeatempoisen miekkailutreenin vähäisellä suojavarustuksella ja on erinomainen välinen etäisyyden hallinnan, liikkumisen väistöjen ja hämäyksien harjoitteluun.

dussackit 2016-04-03 003

Savon ensimmäiset Dussackit.

Allen Karlssonin valmistamat dussackit ovat tätä nykyä vallitseva dussack-malli.