
“Fünff worter, vor noch swah stark indes, an den selben woertyern leit alle kunst, meister lichtnawers”
”Viisi sanaa, ennen, jälkeen, heikko, vahva, samanaikaisesti, näihin sanoihin perustuu koko mestari Liechenauerin oppi”
Maanantaisin pääteema on saksalaisessa pitkämiekassa ja torstaisin messerissä. Halutessaan voi pitkämiekka-treeneihin osallistua messerillä ja päinvastoin. Torstaina lisäaseina treeneissä ovat tikari, sirppi ja dussack.
Treeneissä Kuopiossa käytetty aika jakaantuu yleensä selkeästi kolmeen osaan: alkulämmittely/kunto-osio, tekniikkaharjoittelu, vapaamiekkailuharjoittelu.
ENNEN TREENEJÄ
Tule ajoissa paikalle ja kokoa varusteesi valmiiksi, niin, että olet harjoitusten alkaessa valmiina osallistumaan.
ALKUTERVEHDYS
Harjoituksen alkavat aseen kanssa tehtävällä tervehdyksellä, joka on kutakuinkin ainoa harjoituksiemme “rituaali”. Alkutervehdyksessä on mukana ehkä ripaus historiaa ja se on samalla merkkinä kaikille siitä, että tästä eteenpäin keskitytään treenaamiseen.
TUTUSTU KÄYTÖS- JA TURVALLISUUSOHJEISIIN
Vaikka rituaaleja ei enempää olekaan, niin toki tietyt käytöstavat, treenivaatetus ja turvallisuuskäytännöt tulee olla kaikkien seuran jäsenten tiedossa, ks. Seuran turvallisuus- ja käytössäännöt. Kaikki säännöt, liittyivät ne sitten varustukseen, käytökseen tai turvallisuuteen, ovat merkityksellisiä. Kaikki ne tukevat seuran etua, imagoa ja harjoittelun turvallista, sujuvaa sekä rentohenkistä toteutumista.
Sääntöjen noudattaminen kertoo myös siitä, että jäsen kunnioittaa seuraa, sen tapoja, perinteitä ja muita jäseniä.
KUNTO-OSIO
Tervehdyksen jälkeen vuorossa on alkulämmittely. Alkulämmittely laajenee alkulämmittelystä kunnon kohotukseen ja kehonhallinnan treenaamisen mm. pilates-tyyppisten harjoitusten myötä. Jumppamatto kuuluu tähän lajiin ja on siksi välttämätön varustehankinta.
Alkulämmittelyyn osallistuminen on vammojen ehkäisyn vuoksi pakollista. Jos harjoittelija ei voi tehdä vamman tai jonkun muun seikan vuoksi jotain alkulämmittelyharjoitetta, hänen tulee tehdä sen sijaan jokin korvaava lämmitelyharjoite.
”Motus das worte schone, ist des fectens eyn hort und krone”
”Liike tuo kaunis sana on miekkailun sydän ja kruunu”
Yllä kuvia tekniikkaopetuksesta. Kuvat: Joona Vainikainen.
TEKNIIKKAOSIO
Tekniikkaosiossa käydään nimensä mukaisesti läpi tekniikkaa, mutta myös mm. liikkumista ja etäisyyden hallintaa. Tässä riittää yleensä kaikille varustukseksi miekkailumaski ja kevyemmät hanskat.
Varusteet eivät tosin yleensä ole haitaksi tässäkään vaiheessa. Toisaalta, varusteet eivät tee miekkailijaa, vaan positiivinen treeniasenna ja harjoitteleminen.
Treenien osallistujat vaihtelevat aika paljon. Jos treeneissä on paikalla enemmän kokemattomampia treenaajia, käydään tässä osiossa läpi enemmän perusteita. Tällöin on myös erityisen olennaista, että kokeneimmat ovat kokemattomimpien pareina. Tämä edesauttaa kokemattomamman oppimista eksponentiaalisesti verrattuna siihen, että kokemattomimmat treenaisivat keskenään.
Unohtakaa rivimuodostelmat, mutta seuratkaa opetusta
Ennen vanhaat harjoitusten inserteissä seistiin rivissä, mutta tästä käytännöstä on jo vuosikausia pyritty eroon. Miksi näin? Lue siitä Yhdessä yksin rivissä -artikkelista.
Harjoitusten insertit ovat hetki, jolloin kaikkien tulee keskittyä opetukseen. Niiden aikana ei harjoitella, eikä puhuta, eikä häiritä muulla meteleillä. Olennaista on ymmärtää, miksi tehdään mitäkin, syyt ja seuraukset. (Harjoitusten käytösohjeet 7§ )
Yllä kuvia pitkämiekka-treeneistä. (Kuvat:Joona Vainikainen)
VAPAAMIEKKAILUHARJOITTELU
Pyrimme säännönmukaisesti myös vapaamiekkailuharjoitteluun vähintään treenien loppupuolella. Tämä tapahtuu tilannekohtaisesti pitkämiekoilla, messereillä, dussackeilla tai muilla käytössä olevilla aseilla. Näissä harjoituksissa treenaajat jaetaan varustetason mukaan kolmeen ryhmään: T-paita päällä treenaavat, vajaavarusteiset ja täyden vapaamiekkailusetin omaavat.
Varusteiden hankkimista kannattaa pitää ainakin pidemmän tähtäimen tavoitteena. Maski, kovat miekkailuhanskat, kyynärpää-kyynärvarsisuojat ja kaulasuojus -paketilla pääsee jo aika napakkaan treenaamiseen. Vapaamiekkailuvarusteiden järkevästä hankintajärjestyksestä löytyy tietoa Miekkailuvarusteiden kokoaminen alkaa maskista -artikkelista.
VAPAAMIEKKAILUHARJOITTEIDEN RYHMÄJAKO
1) T-paita päällä treenaavat. Minimivarustus:
- Miekkailumaski.
- Hema-käyttöön soveltuva miekka, suosituksena feder-tyyppinen miekka.
- Suosituksena kevyet miekkailuhanskat, tai edes jonkinlaiset käsineet.
2) Vajaavarusteisiin luetaan sellaiset, joilla on minimissään:
- Feder-tyyppinen pitkämiekka tai messer.
- Maski
- Kovat suojahanskat
- Kyynärvarsi-olkapääsuojukset
…mutta ei täyttä settiä vapaamiekkailuvarusteita.
3) Täyden vapaamiekkailusetin omaaviin lasketaan mukaan sellaiset, joilla on nämä varusteet:
- Feder-tyyppinen pitkämiekka tai messer.
- Maski 1600N
- Maskin takasuojus suojaamassa niskaa ja takaraivoa
- Kyynärpääsuojat
- Kyynärvarsisuojat
- Polvisuojat
- Säärisuojat
- Alasuoja miehillä
- Kaulasuojus
- Miekkailutakki
- Plastron -rintasuojus
- Kovat miekkailuhanskat
- Suosituksena: Historialliseen miekkailuun tarkoitetut miekkailuhousut (tulevaisuudessa pakolliset).
- Suosituksena: Alasuoja naisille.
LOPPUVENYTTELY
Syksystä 2019 lähtien on treenien lopuun jätetty aikaa lyhyelle ohjatulle loppuvenyttelylle.
LOPPUTERVEHDYS
Harjoituksen päättyvät aseen kanssa tehtävällä tervehdyksellä, joka on samanlainen kuin alkutervehdyskin. Tervehdyksen jälkeen on tilaa ja aikaa vapaalle keskustelulle.
Muuta treeneihin liittyvää
TREENIVAATTEIDEN VÄRIT
(Harjoitusten käytösohjeet 11§ )
Paita: Keltainen (tai seuran vanha valkoinen).
Housut/housut & sukat: Musta, tai musta-keltainen.
Vapaamiekkailuvarusteet vapaasti: Värikoodit ovat käytössä vain ns. kevyessä treenivarustuksessa. Vapaamiekkailuvarusteiden värit jokainen valitsee yksilöllisesti.
VARUSTELAUKUT VARUSTEIDEN MUKAAN
…ja miten rahdata kaikki nämä treeneihin? – Hommaamalla kelvolliset varustelaukut: Miekkailu on välineurheilua …ja varustelaukkuja.
HUONOKUNTOISET VARUSTEET EIVÄT KELPAA
Huonot ja huonokuntoiset varusteet eivät kelpaa. Huonoin mahdollinen varuste on sellainen, joka näyttää suojaavan, mutta ei sitten kunnolla suojaakaan. Varmista varusteostoksia tehdessäsi, että varusteet täyttävät seuran turvallisuusvaatimukset. Esimerkiksi polvisuojat eivät saa liukua paikaltaan helposti ja miekkailumaskin täytyy sopiva ja hyvässä kunnossa. Polvisuojien on suojattava myös nivelten sivut ja säärisuojien on suojattava sääriluu polvisuojasta jalkaan, eikä polvisuojan ja säärisuojan väliin saa jäädä suojaamatonta kohtaa.