2. Seuran alkumuoto 2008-2009

Alkumuodon kokoonpano, Jaakko ja allekirjoittanut. Swordman’s companion ei päässyt kuvaan mukaan. Kuva ei ole vuodelta 2008, vaan vuosikymmentä myöhemmin.  vuosilta 2008-10 ei kuvia löydy lainkaan. Kuva: Paula Vesterinen.

Historiallista miekkailua on Kuopiossa treenattu vakituisella salivuorolla vuodesta 2008 lähtien. Alussa oli siis vain suo, kuokka ja Jussi, eli Mika Vesterinen, Jaakko Vesterinen ja Guy Windsorin Swordman’s Companionkirja. Tuon kirjan kansi sykähdyttää vieläkin, kun tulee alkuaikojen fiilikset mieleen!

Mitään omaa seuraa ei ensin osattu ajatellakaan ja Kuopiossahan oli urheilumiekkailuseura! Otin Kuopion Miekkailijoihin syksyllä 2008 yhteyttä ja kysyin voitaisiinko liittyä seuraan ja harjoitella pitkämiekkaa treeneissä muista syrjemmällä. Vastaus oli jyrkkä ei. Paikallisen urheilumiekkailuseuran silloinen johto ei hyväksynyt mitään olympia-lajien ulkopuolista miekkailutoimintaa.  Ilman tuota tiukkaa päätöstä Kuopion Hema olisi lähtenyt kehittymään samoille urille kuin Vaasassa ja Oulussa, missä historiallinen miekkailu tuli osaksi urheilumiekkailuseurojen toimintaa 2009.

Seuraava yritys oli löytää jotain historiallisen miekkailun kontaktia Kuopiosta tai jostain lähiseudulta ilmoittamalla kiinnostusta SES:hin foorumilla, siinä sivussa löytyivät myös Warussepäin killan nettisivut, vaikka sen tuleva merkitys oli vielä hämärän peitossa. Seuraavava talvena tuli tilattua joitakin uusia miekkailukirjojakin, jotka osoittautuivat pettymyksiksi. Homman opiskelu yksikseen nollasta lähtien vain kirjoista eteni varsin tuskaisesti. SES:in foorumilla kehoitettiin tulemaan vierailulle saamaan oppia. Vähän sellanenkin jännitti liikaa siinä vaiheessa…

Siinä vierähti yksi vuosi Pitkälahden koulun salissa. Guy:n Kirjasta tahkottiin läpi, kaikki mitä ymmärrettiin ja kaikki sekin, mitä ei oikein ymmärretty. Netistä ei tulloin vielä kovin kummoisesti löytynyt mitään hyödyksi käytettävää materiaalia.

Swordman’s companion kului kovassa käytössä.

Kun vauhtiin oli päästy vaikka aika kompastellen,  syntyi jo tarve keksiä joku nimi “miekkailuryhmälle” , jotta saataisiin jokunen harrastaja lisää asiaa ihmettelemään, mutta ei sitä nimeä vaan keksitty siinä vaiheessa.

Ensimmäiset ”seurapaidat” ja jopa pinssitkin teetettiin jo tuolloin. Logossa oli kuva kahdesta miekkailijasta Fiore dei Liberin manuaalista ja alla teksti Fior di Battaglia. Paidan väri oli tietenkin valkoinen ja housut mustat, kuten Guyn oppeja seuraavassa SES:ssä oli tapana. Kyseiset paidat ovat edelleen satunnaisesti treenikäytössä.

Siinä oli tavallaan koossa myös tämän miekkailuseuran alkumuoto.

I33-1

Keväällä 2009 “laajennettiin” pitkämiekasta jo yhden käden miekkaa ja kupuraan ostettiin Albionilta yhdenkäden Maestro Line I:33 -miekat ja Marko Saarelta tilattiin nyrkkikilvet. I:33:n oppikirja osoittautui vasta-alkajille aika aika korkealentoiseksi ja jotenkin epäinnostavaksi I:33:n harjoittelu jäi silloin haaveilun asteelle. Siinä oltiin vielä enemmän pihalla kun pitkämiekassa. Hupimielessä noilla tuli sitten puuhailtua.

marko-saari-kilpi-small

Marko Saaren tekemä nyrkkikilpi.

Kesällä 2009 vierailimme Turun keskiaikamarkkinoilla ja Warusseppäin killan esittelypaikka oli yksi pääkohde. Juttelin erään Warusseppäin killan jäsenen kanssa. Siitä on jäänyt mieleen Warussepän hieman surumielinen ilme ja kommentti siitä, että Suomessa lajin kirjo on jäänyt suppeaksi ja vain Fioren opin levinneet Suomessa ja saksalainen suuntaus jäänyt vain Warussepille. Tuohon aikaan Guy Windsorin tulkitsema Fiore dei Liberin italialainen miekkailuoppi dominoi Suomen Hema-kenttää suvereenisti.

Samassa yhteydessä kaksi kiltalaista esitteli meille messer-miekkailua. Mielenkiintoinen hetki kahdella tasolla. Heman kirjo alkoi nimittäin laajeta Suomessa jo heti seuraavana vuonna. Me taas kohtasivat seuralle myöhemmin tärkeäksi muuttuneen ja tuolloin laajemmin tuntemattoman aseen, messerin ensimmäistä kertaa, vaikka vähän ohi tuo fakta tuolloin menikin.

-Mika-

Ensimmäiset Fior di Battaglia “seurapaidat” vuodelta 2008. Kuva tosin otettu yli vuosikymmen myöhemmin messer-treeneissä 3.5.2019.

Savon Miekan historiaa:

Savon Miekan Historiaa -Etusivu:
1. Alussa oli vain eilinen Hesari 4.8.2008
2. Seuran alkumuoto 2008-2009
3. Seuran kantajoukko kasaan syksyllä 2009
4. Seuratoiminta käyntiin 2010