Taistelusauva ja varsikirves (Mair/Liechtenauer trad.)

(Kuva: Elisa Hyvärinen)

(Kuva: Elisa Hyvärinen)

Liechtenauerin koulukuntaa edustavan Paulus Hector Mairin taistelusauva tuli mukaan seuran asevalikoimaan keväällä 2015 ja varsikirves syksyllä 2016. Viikoittaisessa ohjelmassa ei sauvaa/varsikirvestä ole, mutta karkeasti arvioiden ehkä kerran kuussa näitä aseita treenaillaan salikaudella.

Mair on osa Liectenauerin koulukuntaa ja edustaa sen myöhäisempää vaihetta. Saksalaista pitkämiekkaa treenaaville taistelusauvaopeista löytyykin paljon tuttuja asioita, kun niitä vaan huomaa panna merkille. Sauva antaa myös perusteita varsikirveen käyttöön ja näitä kahta asetta voidaankin treenata rinnakkain.

00000370_tif_large

Kuva Mairin taistelusauva-manuaalista.

TEE SE ITSE TAISTELUSAUVA/KEIHÄS JA TREENITIKARI 9 EUROLLA:

Treenisauvaksi kelpaavaa pyöröpuulistaa noin 28mm-30mm halkaisijalla saa rautakaupoista 7-9 eurolla. Lyhentäkää se kutakuinkin itsenne mittaiseksi, pyöristäkää päitä sen verran, ettei treenikaveri saa siitä tikkuja tai naarmuja ihoonsa ja merkatkaa vaikka teipillä kumpi pää on ”kärki”. Keihäs oppeja treenatessa on luonnollista, että täytyy hahmottaa, kumpi pää on keihään kärki. Tarpeetonta se ei ole sauvassakaan. Vaikka sauvassa on oikeasti kaksi samanlaista päätä, helpottaa se treenaamista, että on kokoajan on tiedossa, kumpi pää on ”kärki” ja kumpi ”kanta”.

Pyöröpuulistan ylijäämästä voitte tehdä treenitikarin sahaamalla siitä 41 cm pitkän pätkän.

LUE MYÖS

 Paulus Hector Mair 1517-1579  – Jari Markkasen ja Mika Vesterisen kirjoittama artikkeli Mairista Kulttuurikilta Schrankenin sivuilla.

Mairin sauvaa varsiaseiden perusoppimääräksi Jari Markkasen kirjoittama artikkeli Mairin sauva-opeista Kulttuurikilta Schrankenin sivuilla.

Advertisements