EA- ja turvallisuusraportti 2021-22

Erilaisia taisteluvammoja esittelevä kuva Cgm 597 -käsikirjoituksesta vuodelta 1485 (Kuva: Bayerische Staatsbibliothek).

EA-tilasto tapahtumat näyttävät meillä miellyttävän vähäisiltä ja mitättömiltä vuosina 2021 ja 2022. Koronasta huolimatta meillä oli vuonna 2021 525 treenit ja vuonna 2022 treenejä oli 657. Tilastoissa on vuodelta 2021 14 merkintää ja vuodelta 2022 6 merkintää. Eli vajassa 1200 treeneissä, joista isossa osassa on mukana myös sparraamista, on tullut parikymmentä kirjausta. Näistäkin pääosa hyvin mitättömiä tapauksia, mutta aina löytyy myös jotain parannettavaan….

Savon Miekassa turvallisuuteen on panostettu varsin paljon vuodesta 2015 lähtien luomalla turvallista ja harjoitusparia kunnioittavaa harjoittelukulttuuria. Seuran hallitus päätti 22.1.2015 nimetä Ensiapu- ja turvallisuuusvastaavan ja koota seuralle  turvallisuus- ja käytösohjeet. Ohjeistus julkaisiin 19.4.2015. Ohjeistusta on hieman muokattu aika ajoin hallituksen päätöksillä, viimeksi 12.7.2018.

Kaikki havaitut haaverit, vaara- ja riskitilanteet ilmoitetaan ensiapu- ja turvallisuusvastaavalle. Hänen tehtävään on kerätä em. tietoja, kehittää harjoittelun turvallisuutta mm. riskiarvioiden, riski-ja ea-taito -kyselyiden ja EA-koulutuksen avulla.

Tällä hetkellä seuran ensiapu- ja turvallisuusvastaavana toimii Sannakaisa Hartikainen. Hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta: sannis99(ät)gmail.com ja puhelimella/WhatsAppilla numerosta 0504347373.

=> Ensiapu-ja-turvallisuusvastaava

=> turvallisuus-ja-käytösohjeet

2021

Keväällä tuli valituksia yhden harrastajan osalta liiallisesta voiman käytöstä väärillä ajoituksilla ja erityisesti liian pieniessä aikaikkunassa tehdyistä vaarallisen voimakkaista pistoista kasvoihin. Syynä tähän oli ilmeisesti liiallinen voitottamisen tarve sparritilanteissa. Kanssamiekkailijat myös totesivat, että tämän harrastajan kanssa sparraaminen kiihtyi liikaa ja jotkut totesivat sparraamisen hänen kanssaa olleen epämiellyttävää, totista ja pelottavaa. Kyseiselle harrastajalle annettiin kevään useita huomautuksia mittaan ja lopulta varoitus huhtikuussa. Tämän jälkeen hänen treenikäyntinsä muuttuivat satunnaisemmiksi, eikä täysin selvennyt oliko hän korjannut toimintaansa ennen kuin kesän Puistotreeneissä, jolloin hän sai samasta asiasta toisen varoituksen. Myöhemmin hän jättäytyi pois seuran toiminasta.

Samaan aikaa edellisen tapauksen kanssa myös toinen harrastaja sai kaksi huomautusta keväällä ja kesällä liiasta voiman käytöstä. Hänen toimintansa ei kuitenkaan aiheuttanut vaaratilanteita. Hän otti asian erilaisella asenteella kun edellinen tapaus ja korjasi miekkailuaan, joten tällä tapauksessa oli onnellinen loppu.

Muilta osin vuosi 2021 meni vähäisillä merkinnöillä. Kesällä kuumuus uuvutti. Paljaan käden iho hiertyi rikki miekan narukahvaan. Oman olotilan tarkkailu ja juomavesi ennakkotoimeksi ensimmäiseen ja miekkailuhanska käyttöön jälkimmäistä estämään.

Erikoisempi tapaus on käytettynä ostetun Spessin 350N AP-miekkailutakin läpi tullut miekan lyönti olkapäähän, joka tiputti miekkailijan polvilleen. Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä ja olkapään kokoisella mustelmalla. Lyönti oli napakka vapaamiekkailu lyönti, joka ei moista normaalisti aiheuttaisi ja tilanne yllätti täysin. Takin tarkempi tutkiminen paljasti, että se ei ollutkaan pitkämiekkaan tarkoitettu 350N takki, vaan jonkinsortin kevyt versio, jossa oli painoakin puolet siitä, mitä AP-mallissa. Kyseinen takki siirtyi pois käytöstä. Ehkä sille löytyy käyttöä pukumiekan kanssa. Raskaampiin välineisiin se ei sparrissa sovellu.

Sparrissa tuli pari kevyttä sormivammaa, jotka johtivat kynnen mustumiseen. Molemmissa tapauksissa käytössä olivat Spessin Lobsterin, joissa sormenkärjissä on heikkopaikka. Tapauksissa oli käytössä myös lisäsuojana sormisuojukset. Näissä tilanteissa kaikki meni pelisääntöjen mukaan oikein, mutta mukana oli vähän huonoa tuuria. Täysin näitä näppiosumia ei voi välttää, ennen kun varusteet vielä hieman paranevat. Käsille lyöntiä mahdollisimman turvallisesti on syytä ajoittain harjoitella muistin virkistämiseksi.

Kolmas vamman tuottanut käsiosuma aiheutui kokemattoman harrastajan liian suuresta nopeudesta ja aseen huonosta hallinnasta. Tämä johti kivuliaaseen huitaisuun käteen. Mitään vakavampaa vammaa ei tästäkään tullut. Tekniikkaharjoittelun järkiperäistä nopeutta ja harjoittelijan oman miekan kontrollia on syytä muistaa korostaa.

2022

Sparrissa tuli tyypillinen sormiosuma oikea käden peukaloon, vaikka käytössä olleessa gauntelissa on erittäin hyvä suoja peukalolla. pääsyynä oli löysästi kädessä ollut gauntlet. Tästä johtuen peukalon pää ei ollut täysin sille tarkoitetussa suojuksessa. Suojusten kunnolliseen pukemiseen täytyy aina keskittyä. … ja kuten tuolla 2021 raportissa todetaan, käsille lyöntiä mahdollisimman turvallisesti on syytä ajoittain harjoitella muistin virkistämiseksi

Muilta osin vuosi -22 sujui mallikkaansa, eikä mitään kummosia tapahtumia juurikaan ollut. Vuoden lopulla nousi toistuvasti esiin tekniikkaharjoittelussa miekkojen terissä olleista kolhuista tulleet viillot ja verinaarmut.

Neljässä naarmu-tapauksessa syynä olivat pelkästään miekan terien kolhut. Viidennessä tapauksessa haavaan laajuutta pahensi kevyessä sparrissa kokemattoman miekkailijan liiallinen hosuminen. Rauhallisempi tekeminen olisi todennäköisesti estänyt tapahtuman. Ohjeistusta on näissä tilanteissa syytä tarkentaa ja myös seurata ja puuttua, jos miekkailu kiihtyy hallitsemattomaksi. Naarmut hoituivat haavan puhdistamisella ja laastareilla. Näitä olisi helppo välttää sillä, että jokainen harrastaja huolehtisi oman miekkansa terän hiomisesta. Seuran lainamiekat on myös syytä kunnostaa.

Laastareista oli EA-laukuissa puutteita. Useamman haavan kohdalla ei laastaria löytynyt. EA-laukkoja täydennetty tältä osin. EA-tarvikkeet olisi hyvä tarkistaa aika ajoin. Mukana olisi syytä olla mm. kylmäpusseja ja laastareita.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s