Taistelusauva osa seuran asevalikoimaa – sauvaa treeneissä 16.11.15

sauva4

(Kuva: Elisa Hyvärinen).

Huomatkaapa, että maanantaina 16. marraskuuta Kuopiossa treenaillaan 19.00-21.30 pitkämiekan sijaan Paulus Hector Mairin taistelusauvaa.

Yhtäläisyyksiä pitkämiekkaankin toki löytyy. Mair on osa Liectenauerin koulukuntaa ja edustaa sen myöhäisempää vaihetta. Saksalaista pitkämiekkaa treenaaville taistelusauvaopeista löytyykin paljon tuttuja asioita, kun niitä vaan huomaa panna merkille.

MAIRIN SAUVA OSAKSI SEURAN ASEVALIKOIMAA

Paulus Hector Mairin sauva on tullut hiljaksiin mukaan seuran asevalikoimaan, ei viikoittaisiin treeneihin, mutta silloin tällöin tulee sauvatreenejä olemaan Kuopiossa, muita aselajeja täydentämässä. Tämä sai alkunsa joulukuussa 2014 kun Jari Markkanen alkoi Mika Vesterisen avustamana selvitellä Mairin sauvanoppeja

Ensimmäisen kerran asetta päästiin treenaamaan Kulttuuriareena 44:n Miekkailupäivillä 25.-26. huhtikuuta 2015. Tuolloin käytiin läpi perusteita ja niistä kehiteltyjä harjoitteita, sekä osittain Mairin sauvaosuudet 1 – 5.

7. syyskuuta maanantain 2,5 tunnin treeneissä kerrattiin huhtikuussa Kulttuuriareenalla käsiteltynä asioita.

Lokakuun alussa 2015 olleilla Miekkailupäivillä sauva oli mukana toisen päivän ohjelmassa 3. lokakuuta. Tuolloin panostettiin liikkumisen treenaamiseen ja vastustajan torjuntavirheiden hyväksikäyttöön, sekä treenattiin pari aikaisemminkin käsittelyssä ollutta Mairin sauvaosuutta sieltä 1:n ja 5:n väliltä.

Viikkoa myöhemmin 8.10. treenailtiin torstain treeneissä 1,5 tunnin setti sauvaa. Nyt käsittelyssä olivat osa Mairin sauvan 6. ja 7. osuuksista, sekä poistumismahdollisuudet osioon 2.

Ihan heti ei treenausmateriaali Mairin sauvasta lopu sillä näitä sauvaosiota tai ”peliä” on yhteensä 22. Noista on käyty kokonaan läpi vain 1 ja osittain osuudet 2-7. joten materiaalia on jäljellä vaikka kuinka paljon.

Taistelusauva toimii itsenäisenä aseena, mutta opit sopivat suoraan myös keihään käsittelyyn. Mairilla sauva on myös treeniväline, joka toimii pohjaoppina muihin varsiaseisiin. Niinpä sauvan lisukkeeksi tai jatkeeksi on mahdollista ottaa käsittelyyn myös Mairin pitkä sauva, hilpari ja varsikirves.

LAINA-ASEET VÄHISSÄ – HOMMAA OMA ALLE 10 EUROLLA

Muistakaa ottaa sauvat mukaan, tai kenellä sauvaa ei vielä ole, hommatkaahan sellainen. Rahasta se ei ainakaan ole kiinni kenellekään. Lainattavissa tulee olemaan vain neljä sauvaa. Etusijalla niihin ovat luonnollisesti mahdolliset lajiin tutustujat ja uusimmat mukaan tulleet.

sauva11

Jari etualalla, Mika maski päässä taustalla (Kuva: Elisa Hyvärinen).

TEE SE ITSE TAISTELUSAUVA/KEIHÄS JA TREENITIKARI 9 EUROLLA:

Treenisauvaksi kelpaavaa pyöröpuulistaa noin 28mm-30mm halkaisijalla saa rautakaupoista 7-9 eurolla. Lyhentäkää se kutakuinkin itsenne mittaiseksi, pyöristäkää päitä sen verran, ettei treenikaveri saa siitä tikkuja tai naarmuja ihoonsa ja merkatkaa vaikka teipillä kumpi pää on ”kärki”. Keihäs oppeja treenatessa on luonnollista, että täytyy hahmottaa, kumpi pää on keihään kärki. Tarpeetonta se ei ole sauvassakaan. Vaikka sauvassa on oikeasti kaksi samanlaista päätä, helpottaa se treenaamista, että on kokoajan on tiedossa, kumpi pää on ”kärki” ja kumpi ”kanta”.

Pyöröpuulistan ylijäämästä voitte tehdä treenitikarin sahaamalla siitä 41 cm pitkän pätkän.

Mairin hirttäjäiset 1579

LUE MYÖS
Käykääpä lukemassa Kulttuurikilta Schrankenin sivuilta artikkeli Paulus Hector Mair 1517-1579.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s