Ratsuosaston kuulumisia ja ajatuksia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Kuva: Jaakko Vesterinen)

Omien kiireiden ja tallin hevosten sairastelujen vuoksi ei osasto kovin paljon ole päässyt käytännössä treenailemaan. Fioren oppikirjan ratsuosiota on kuitenkin kahlattu läpi teoriatasolla edestakaisin lukemattomat kerrat, ja vähitellen alkaa tuntua siltä, että tekniikat ovat ainakin teoriatasolla muistissa. Ehkä niitä voi alkaa opettaa muillekin, kunhan vielä pääsee itse kaverin kanssa käytännössä kokeilemaan.

Itselläni ei kovin suurta kokemusta aikaisemmin mainitun teoksen tulkitsemisesta ole, joten Janne Kärjen apu on korvaamatonta ratsuosaston toiminnalle, sillä itsekseni en kovin pitkälle pötkisi tekniikoiden opiskelun saralla. Suurin haaste treenaamiselle on edelleen autenttisten varusteiden puute, sillä nykymallinen ”englantilainen” satula ei tarjoa mahdollisuutta oikeanlaiseen istuntaan taisteluratsastukselle. Parhaani mukaan yritän kuitenkin soveltaa keskiaikaisia ratsastusoppeja käytössämme oleville satuloille ja hevosille, joita ei varsinaisesti ole taisteluun koulutettu.

Seuraavana haasteena meille on kontaktitekniikoiden treenaaminen. Kuinka hevoset reagoivat kalahteleviin miekkoihin ja ratsastajiin jotka roikkuvat kiinni toisissaan tekniikoita harjoitellessa? Vaikka kaikki ratsut toisensa tuntevatkin, sietävätkö ne kaveria niin lähelle kuin tekniikat vaativat? Treenaamme tietysti hevosten ehdoilla, jotta kenellekään, ei hevosille eikä ratsastajille, jäisi harjoittelusta paha maku suuhun. Menivät treenit miten vain, jokainen treenaaja huolehtii oman ratsunsa ennen ja jälkeen treenien oman parhaan taitonsa mukaan. Pidetään karvaisista treenikavereista hyvää huolta, niin kaikilla pysyy hyvä mieli.

ratsunainen-logoTreenipaikkana Koivumäen Kartanon tallit

Ratsuosaston treenit sisältävät aseiden puolesta pääasiassa pitkämiekkaa ja peitseä. Mikäli mahdollista, treenaamme myös aseettomia tekniikoita hevosten kanssa, mutta ymmärrettävää tietysti on, ettei aivan kaikki tekniikoita, kuten ”kaatoja”, voi loppuun saakka tehdä. Treenaamisesta ei tietenkään tuli mitään ilman ystävällisiä, rauhallisia ja rentoja hevosia, joista meidän on kiittäminen Koivumäen Kartanon tallien Ratsunainen Oy:tä. Heidän hevosensa ja ratsastusalueensa ovat seuramme käytössä tallin omien tuntien ulkopuolella aina kun vain mahdollista on. Ratsunainen Oy tarjoaakin meille Suomessa vielä melko harvinaisen mahdollisuuden harrastaa historiallista miekkailua ratsain.

– Elisa –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s